Trenutno pregledavate Podne obloge

Podne obloge

Podne obloge su jedna od važnijih stavki u uređenju interijera zato što moraju zadovoljiti kriterij funkcionalnosti i estetike jer zbog velike površine koje dominiraju u interijeru. Podovi ostavljaju vrlo važan vizualan dojam prilikom ulaska u prostor, a krivi odabir može ostaviti vrlo loš dojam. Iz tog razloga treba se posvetiti posebna pažnja odabiru idealnih podnih obloga. Donosimo kratki vodič podnih obloga iz naše ponude.

Možemo ponuditi inovativna rešenja za podove i sportske terene koja ispunjavaju zahtjeve dizajna i funkcionalnosti u raznim segmentima: stambeni objekti, poslovni prostori, prodajni objekti, ugostiteljstvo, zdravstveni objekti, obrazovne ustanove, sport i velnes, transport i industrija… Nudimo širok asortiman proizvoda, uključujući: gotovi hrastov parket, laminat, LVT podove, tepihe, tepisone i tepison ploče, vinil za kuću, heterogeni i homogeni vinil, linoleum, sportske podove i druge proizvode

LVT podne obloge 

LVT podovi su podne obloge koje su idealne za primjenu u komercijalnim prostorima, kao što su hoteli, kafići, restorani, trgovine, uredi, ali u novije vrijeme koristi se sve više i u domaćinstvima. Pored odličnih performansi, LVT podovi imaju vrhunski dizajn i velik broj dezena, po uzoru na prirodu i najnovije dizajnerske trendove u svjetskoj industriji podova. Prednosti su: velik izbor dezena,
modularnost, udobnost i izdržljivost, lako se čisti i država, a najbolje od svega je brza i jednostavna ugradnja. LVT podovi se mogu postaviti na 3 načina: Lijepljenjem, klik sistemom bez ljepila i Loose-lay instalacijom – postavljanje bez klika i bez ljepila.

PVC vinil podovi

Pvc vinil, kako sam naziv kaže, Izrađen je od umjetnih materijala na 5 razina: donjim kompaktnim slojem koji osigurava dodatnu čvrstoću proizvoda; pjenasta poleđina koja osigurava zvučnu i toplotnu izolaciju; kompaktni sloj koji sprečava promjene u dimenzijama i izgledu poda; gornji pjenasta sloj daje potrebnu elastičnost i zaštitu vinil podu te transparentni sloj osigurava dodatnu zaštitu od habanja i povećava otpornost poda i do 7 puta.  Vinil je pogodan za ugradnju u bilo koju prostoriju u vašoj kući zahvaljujući sljedećim karakteristikama: veliki izbor dezena, udoban i pruža osjećaj topline, visoko otporan na habanje, apsorbira buku koja nastaje pri hodu te je jednostavan za održavanje i ugradnju. Razlikujemo heterogeni vinil koji je namijenjen više za kuću i prostore manje prohodnosti, dok je homogeni vinil a prostore velike prohodnosti, te se zbog svoje izdržljivosti i lakoće čišćenja naročito preporučuju za zdravstvene i obrazovne ustanove.

Linoleum

Na prvi pogled, linoleum i vinil podovi dosta liče jedni na druge. Linoleum je sačinjen od prirodnih materijala i 100% je razgradiv. Za proizvodnju linoleuma koristi se laneno ulje, kreda, drvo, borova smola i različite vrste pigmenata. Zahvaljujući takvom sastavu, linoleum je antibakterijski i antialergijski materijal. Prilikom procesa proizvodnje i upotrebe linomeuma nema pojave toksina koji mogu biti štetni za ljude i prirodu. Zbog isparavanja borove smole, linoleum je čak i koristan za ljude sa respiratornim smetnjama. Izuzetno trajan pod – može trajati 20 do 30 godina, čak i duže ukoliko se pravilno održava. Zbog mekoće i izolacijskih osobina linoleuma, odličan zvučni i termo izolator: svi zvuci ostaju unutar prostorija, a zvuci spolja ne dolaze unutra. Na taj način je osigurava udobnost za sve korisnike prostora.

Gotovi hrastov parket

Gotovi hrastov parket iz naše ponude je 100% drveni pod, dugotrajan i napravljen je od višeslojnog tvrdog drveta. U pitanju je gotov parket koji je odmah spreman za postavljanje. Parketi se isporučuju u dužicama i mogu se ugraditi za jedan dan. Odmah nakon postavljanja parketa možete hodati po njemu, što znači da je vaš parket već osušen, lakiran, pa nema velike prašine od brušenja, nema isparenja od lakiranja, nema čekanja da se površinski sloj osuši. Hrast je najčešće korištena drvna vrsta za izradu parketa i simbol za izdržljive parkete sa vrlo živom strukturom i bojom. Može se ugraditi ako imate podno grijanje.

Laminat

Kada je riječ o dizajnu prostorija, laminatne podne obloge nude mnogo mogućnosti. Gornji sloj l izrađen od dekorativnog papira, nudi neograničene mogućnosti tiska – dezena pločica, kamena, parketa, grafičkih dezena…Čvrst sistem zaključavanja laminatnih dužica sprečava skupljanje prašine na spojevima . Površina laminata je otporna na mrlje, a melaninski površinski premaz sprečava razvoj bakterija na površini. Redovno brisanje i usisavanje je sve što je potrebno  za održavanje. 

Izbor vrste sportske podne obloge

Sportski podovi za zatvorene sportske objekte trebaju zadovoljiti brojne zahtjeve različitih sportova. Prije svega, sportski pod treba biti siguran tj. da se ne kliže, ali da ne bude previše mekan ili tvrd kako bi zaštitio sportaše od ozljeda. Pored toga, sportski pod osigurava dobar odskok lopte i samim tim visoku kvalitetu sportskih aktivnosti. 

Kada je riječ o sportskim podovima, preporučujemo:
•    Sportski parket
•    Sportski vinil – Omnisports
•    Lumaflex – kombinirano riješenje