Tapisoni ili tepisoni, su tekstilne podne obloge namijenjene  za pokrivanje većih prostora od zida do zida, ili pak samo jednog većeg djela prostorije. Odaberete li tapison za svoj dom, otkriti ćete njegove brojne prednosti: lijepi su, topli i udobni te pružaju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Bogate palete boja i dezena dolaze u rolama širine četiri i pet metara. Idealan su odabir ako vam prostor zahtijeva mjere koje su izvan standardnih dimenzija tepiha.  U novije vrijeme se u poslovne i javne prostore najčešće postavljaju tekstilne ploče umjesto komercijalnih rolni tapisona.

Tapisoni za domaćinstvo 

Tepisoni za domaćinstvo su udobni, mogu se postavljati od zida do zida, ili kao komadni tepisi. Mogu se postavljati bez lijepljenja, kao tepih. Možete ih postaviti preko laminata ili parketa ili direktno na podlogu lijepljenjem (npr. na betonsku podlogu). Dostupni su u raznim bojama, površinskim strukturama (zatvorene ili otvorene petlje, kombinacije) i dezenima. Tapisoni za kuću se proizvode u rolama od 3 i 4 m. Tepih trend Vam nudi uslugu izmjere prostora, krojenje i rubljenje tapisona, dostavu i postavljanje tapisona. Obratite nam se s povjerenjem!

Objektni tapisoni – komercijlni tapisoni, tapisoni za hotele, urede i poslovne prostore 

Objektni tapisoni  su izuzetno otporni na habanje i zbog svoje izdržljivosti, idealni su za ugradnju u hotelima, poslovnim i drugim frekventnim prostorijama. 

Tapisoni se izrađuju od umjetnih materijala  poliamida, polipropilena, poliestera  ali i od prirodnog materijala kao što je vuna i celuloza.
Polipropilen i poliester su najčešći materijali koji se koriste u izradi  tapisona. Poliamid se koristi za tapisone namijenjene poslovnim prostorima i ostalim prostorima koji zbog svoje namjene zahtijevaju specifična svojstva i certifikate.  Poleđina tapisona izrađuje se od filca, pamuka, mrežice koja je najčešće u kombinaciji s poliamidnim tapisonima, ili od gume. Vuneni tapisoni su potpuno  prirodni što se tiče boje, udobnosti, izolacije, akustike i elastičnosti. Također su otporni na vatru, biorazgradivi, lako se čiste i daju luksuzan doja.

Tri načina tkanja koja se koriste u izradi tapisona

Bukle izrada tapisona tako da su petlje zatvorene. niskog su flora i kruti na dodir, vrlo otporni i jednostavni za održavanje. Izrađuju od polipropilena, poliamida ili vune.  Idealni su primjenu u  poslovnim prostorima i domaćinstvima, najčešće  za kuhinje i blagovaonice gdje je veća prohodnost.

Tapisoni  šišanog flora (vlakana) mogu se pronaći u različitim debljinama. Izrađuju se od polipropilena, poliestera, vune. U novije vrijeme popularni su tapisoni od celuloze dobivene od stabla eukaliptusa. Mekani su na dodir i više pridonose toplini u prostoru. Idealan su odabir za spavaće sobe, dječje sobe, dnevni boravak i ostale prostore u kojima želite postići udobnost i toplinu.

Iglani tapisoni  su niskog flora i oštriji na dodir, a koriste se za vanjsku upotrebu. Otporni su na vodu i vlagu, te većina ih imaju UV zaštitu koja omogućava da boja i materijal ne mijenjaju svojstva pri dugotrajnom izlaganju suncu. Na njihovoj poleđini ćete najčešće vidjeti ili gumu koja je odlična protiv klizanja ili tzv. lateks koji ima ulogu da zalijepi i učvrsti poleđinu iglanog poda. Dobro su rješenje za terase (iglani podovi s UV zaštitom), hodnike, urede…

Kako prepoznati kvalitetu tapisona?

Kvalitetu tapisona lako je prepoznati čim ga vidite i opipate, ali i  po količini vlakana koja se koristi po kvadratu površine istog, a izražena je u mjernoj jedinici gram/m2.  Što je više vlakana korišteno, tapison je bolje kvalitete. Kvaliteta  gustog tapisona visokog flora je neupitna, no  kod tapisona koji nije velike debljine, kvalitetu uvijek možete prepoznati po gustoći tkanja.