Trenutno pregledavate Vuneni tepih – unesite prirodu u Vaš dom

Vuneni tepih – unesite prirodu u Vaš dom

Naučite, otkrijte i istražite nevjerojatne blagodati vunenih tepiha. Donosimo 10 činjenica o vuni i zašto odabrati vuneni tepih.

1. Vuna je prirodni materijal

Vuna raste u gustom ogrtaču na ovci. Prirodna je, održiva i biorazgradiva. Vuna je obnovljivo vlakno , što znači da je sposobna obnavljati se i nadomještati se. Suprotno tome, sintetička vlakna poput poliestera i najlona izrađuju se industrijskom preradom ulja, koje je neobnovljivi fosilni izvor.
Svake godine ovaj se vuneni kaput pažljivo podreže i pretvori u neke nevjerojatne proizvode poput odjeće, vunenih tepiha i filca.

2. Vuna čisti zrak

Prvi izvor zagađenja zraka u zatvorenom prostoru je prašina koja se taloži na podu. Kad se krećete ili otvarate vrata, ta se prašina uzburka i diže u zraku, pogoršavajući alergije. Vuneni tepih zaustavlja podizanje prašine dok je ne usišete. 

Drugi uobičajeni izvor onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru su hlapljivi organski spojevi iz namještaja te oštećuju jetru, bubrege i središnji živčani sustav. Vuna prirodno veže i neutralizira te štetne spojeve.

3. Vuna je otporna na plamen

Vuna se neće zapaliti i samo će kratko tinjati. To je zbog prirodne kemijske strukture vune koja ima puno dušika i vlage. Dakle, vuna jeotporna na plamen i neće se topiti i lijepiti na tijelu uzrokujući ozbiljne ozljede poput mnogih uobičajenih sintetičkih materijala.

4. Vuna je biorazgradiva

Vuna je protein sastavljen od aminokiselina, vrlo sličan našoj koži i kosi. Kada proizvod od vune zakopate u zemlju pod pravim uvjetima, prirodno će se razgraditi. Vlakna na bazi fosilnih goriva, kao što su najlon, poliester, akril i spandex, ne razgrađuju se nikad. Postaju sve manji i manji dok ne postanu mikroplastika koja djeluje kao magnet za ostala onečišćenja u okolišu.

5. Otporna je na mrlje 

Vuna ne upija prljavštinu i vodu. Vunena vlakna imaju prirodno zaštitnu površinsku strukturu sitnih ljusaka koje se preklapaju. Te ljuske otežavaju ulazak vlage i nečistoće. Kad prolijete tekućinu na vunu, ona neko vrijeme ne prodire u vlakna, što vam daje dovoljno vremena da je očistite. Vlakna vune također odbijaju svjetlost, prikrivajući svako prljavštinu koja se dogodi. 

vuneni tepih
TAPISONI

6. Vuneni tepih se lako  održava

Budući da hodate po svom tepihu, neizbježno je da na njemu završi prašina, pijesak i druga prljavština. Stoga je neophodno pravilno i redovito održavanje. To započinje redovitim usisavanjem radi popuštanja i uklanjanja nečistoća. Ovisno o tome koliko intenzivno koristite tepih, dobra je ideja usisati barem jednom, a najbolje dva puta tjedno.

7. Vuneni tepih je izdržljiv

Svako vuneno vlakno ima prirodnu strukturu nalik opruzi. To mu omogućuje povratak u oblik kada se isteže, savija ili drobi. Sintetički tepisi poput poliestera obično će se lomiti relativno brzo, posebno u prometnim područjima. Vunena vlakna mogu se saviti više od 20 000 puta bez pucanja. 

8. Vuna je prirodni zvučni izolator 

Vuneni tepisi stvaraju mirnije okruženje za život i rad. Apsorbiraju preko 10 puta više neželjene buke od tvrdog poda. Suzbijanje buke sprječava gubitak koncentracije, produktivnosti i sna, omogućujući vašem umu da se napuni, opusti i usredotoči. 

9. Vuna regulira temperaturu i vlagu u prostoru

Vuna ima nevjerojatnu sposobnost reguliranja temperature i vlage. Ovisno o uvjetima, vuna će upiti ili osloboditi vlagu iz zraka. To osigurava stalnu, dosljednu udobnost u sobi. Vunena vlakna zarobljavaju sitne  čestice zraka u njihovom prirodnom obliku poput valova. Te “zarobljene” čestice zraka daju osjećaj stalne, ugodne temperature.

9. Vuneni tepih – Luksuz bez kemije

Vuneni tepisi pružaju luksuzno meka, sigurna i udobna područja na kojima možete stajati, sjediti i igrati se. Tepih od prirodne vune prvi je izbor za potrošače koji traže prirodniji način života bez kemikalija. 

 

vuneni tepih

Najbolji vuneni tepisi iz naše ponude uvijek će pokušati zadovoljiti specifične zahtjeve klijenta u pogledu dizajna, boje, brojila i vremena isporuke. Ovakav fleksibilan stav krije se iza svjetskog uspjeha Best Wool Carpetsa, kao i naša predanost učinkovitom radu.